Labradorer för jakt, arbete och familj


Maggi

Zorra

Xavi

Pablo

Valpträff på Kajevall

14-15 maj 2011 var det så dags för vår valpträff. Eftersom vi bara var tre valpar som skulle delta i träffen så bjöd vi även in Fabbes "Z-kull" som är ett år äldre än vad vi är. Alla fyra kom vilket vi uppskattade jättemycket. Det är mycket roligare att träna när man är fler. Från "Innebandykullen" var det Zorra, Pablo och Maggi som var med och till vår glädje kom även Xavi och hälsade på en liten stund på eftermiddagen. Vädret var inte det bästa men vi klarade oss - tack och lov - ganska bra från regn.
Här är representanterna från "Innebandykullen"

Från vänster Andreas med Xavi, Cissi med Pablo, Roland med mamma Ginny, Henry med pappa Fabbe, Åsa med Zorra och Gunilla med Maggi.

Fler bilder hittar ni i Galleriet.

Vi började dagen med fika och sedvanlig presentation. Sen tog Ingela Olsson över och körde problemlösningsövningar. Förarna fick inte hjälpa till. Det visade sig att det var nyttiga övningar och sådana övningar kör vi nog alldeles för sällan. Hundarna fick se att en boll lades ut under en matta och skulle sen apportera den. Enkelt kan tyckas men efter att ha jobbat en stund så gick de flesta undan och gjorde helt andra saker (förmodligen för att rensa hjärnan och stressa ner). Efter en stund gick de tillbaka och försökte igen. En del lyckades "gräva" fram bollen och en del andra tog mattan och gick iväg. En del tog både matta och boll med sig in. Gissa vilken lycka de visade när de väl lyckats.

Vid en annan station skulle de markera och apportera en kaja som fanns under en hink av tre möjliga. De flesta markerade kajan direkt men sen .... hur skulle de få fram den...

"Kanelbullen" av kompostgaller ställde också till det. En dummie kastades in i mitten, hundarna markerade men blev väldigt frustrerade när de inte kom in till dummisen. En del sprang runt kompostgallret gång på gång men hittade inte öppningen. Efter en stund så gick de helt sonika därifrån för att göra nåt helt annat. Efter ett tag kom de tillbaka och tog sig an problemet igen. En del försökte gräva sig. Med lite hjälp kunde de hitta ingången och blev då jättelyckliga över att ha löst problemet, de apporterade dummisen och sprang glatt in till husse eller matte.

Såna här övningar stärker självförtroendet på hundarna. Det är bara vi förare som ofta har alldeles för bråttom att gå in och hjälpa till. Efter några ytterligare problemlösningsövningar så tog vi lunch. Efter lunch fortsatte Ingela med lite utställningsträning

Sen blev det dags för Henry, Fabbes husse, att ta över och köra lite jaktträning. Vi körde dirigering, stopp och närsök och man blir bara överraskad över vad de unga hundarna kan.

Innan middagen fick Pablo, Maggi, Ginny och Ingelas flat, Garbo jobba. Det var dags att jobba in målområden inför morgondagen. Det var oerhört kul att se hur duktiga de var. Hundarna fick följa med när vi la ut dummisar och sen fick de gå på linjetag mot målområdena. 4 målområden jobbade vi in. Sen var det middag och vila. En del åkte hem och ett gäng stannade kvar på Kajevall och åt middag och pratade hund. Vi var med så långt att Erik Sade ledde melodifestivalen med 22 länder kvar att rösta. Då gav vi upp och gick och la oss. Både hundar och förare var ganska trötta.

På söndag i körde vi igång kl 09.00. Henry hade ställt ut sina "bumpers" (apportkastare som fjärrstyrs"). Förare och hundar kommenderades på linje. Målet idag var i första hand stadga. Övningarna anpassades efter vilken hund som skulle gå. Först kom en markering och sen skulle Maggi hämta en dirigering som låg på ett av de fyra målområdena. Det är otroligt vilket minne dom har. Maggi fixade givetvis linjetaget, däremot hade hon större problem med markeringarna. Pablo drog på första markeringen men lärde sig efterhand att man får inte hämta om man tjuvar. Summa summarum så var det en väldigt bra dag. Hundarna var trötta och förarna likaså.

Om man ska summera dagarna så är vi väldigt nöjda med de egenskaper valparna visat. Det gäller bara att ta vara på dom.

Kajevall, Ljusdal

Vi höll till på Kajevall utanför Ljusdal. Kajevall är en skidanläggning 1 mil utanför Ljusdal.